Річний звіт за 2011 рік

Опис бізнесу(текстова частина)

Важливі події розвитку (в тому числі злиття, поділ, приєднання, перетворення, виділ) ЗАТ "СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ВИРОБНИЧА ФIРМА "АГРОТОН" було засноване компанiєю "Хемотон (Кiпр) Лiмiтед", Республiка Кiпр, та Приватним пiдприємством сiльськогосподарська виробнича фiрма "Агро". ЗАКРИТЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО _СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ВИРОБНИЧА ФIРМА _АГРОТОН_ перейменоване у
ПРИВАТНЕ АКЦIОНЕРНЕ ТОВАРИСТВО _СIЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКА ВИРОБНИЧА ФIРМА _АГРОТОН_ згiдно рiшення загальних зборiв акцiонерiв вiд 16.11.2009 р.
Про організаційну структуру емітента, дочірні підприємства, філії, представництва та інші відокремлені структурні підрозділи із зазначенням найменування та місцезнаходження, ролі та перспектив розвитку, зміни в організаційній структурі у відповідності з попереднім звітним періодом У структурi товариства є наступнi рослинницькi регiони з пiдпорядуванням кожному регiону наступних пiдроздiлiв:
- ПIВНIЧНО-ЗАХIДНИЙ РЕГIОН, в пiдпорядкування якого входять
- сiльськогосподарське товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "НОВИЙ ШЛЯХ",
- сiльськогосподарське товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "ШИЙКIВСЬКЕ".
- ЦЕНТРАЛЬНИЙ РЕГIОН, в пiдпорядкування якого входять
- господарства, розмiщенi в Новоайдарському районi (МТС, Дмитрiвка, Штормове).
- СХIДНИЙ РЕГIОН, в пiдпорядкування якого входять
- господарства, розмiщенi в Бiловодському районi (Лан, Євсуг, Городище).
Органiзацiйна структура емiтента (перелiк внутрiшнiх пiдроздiлiв):
1. Новоайдарський район:
- Штормово. с. Штормово Новоайдарського раойну,
- МТС. смт. Новоайдар,
- Дмитриївка. с. Дмитриївка Новоайдарського району.
2. Бiлокуракинський район:
- Тимошино. с. Тимошино Бiлокуракинського району,
- Лозная. С. Лозно-Олександрiвка Бiлокуракинського району,
- Україна. С. Олексапiль Бiлокуракинського району.
3. Маркiвський район:
- Лобасово. с. Сичанське Маркiвського району,
- Лiсна Поляна. с. Лiсна Поляна Маркiвського району.
- Маяк. с. Бондарiвка Маркiвськорго району,
- Україна. смт. Маркiвка.
4. Бiловодський район:
- Лан. смт. Бiловодськ,
- Городище. с. Городище Бiловодського району,
- Євсуг. с. Євсуг Бiловодського району.
5. Новопсуковський район:
- Бiлолуцький Агротехервiс. смт. Бiлолуцьк Новопсковського району.
Внутрiшнi вiдокремленнi вiддiлiння:
1. Маркiвський район:
- Лобасово. с. Сичанське Маркiвського району,
- Лiсна Поляна. с. Лiсна Поляна Маркiвського району.
- Маяк. с. Бондарiвка Маркiвськорго району,
- Україна. смт. Маркiвка.
2. Бiловодський район:
- Лан. смт. Бiловодськ,
- Городище. с. Городище Бiловодського району,
- Євсуг. с. Євсуг Бiловодського району.
ПрАТ "Агротон" є учасником наступних товариств:
1. СТОВ "Новий шлях".
2. СТОВ "Шийкiвське".
2. ПП АФ iм. Шевченко.
Перспективи розвитку добрi.
У Товариства вiдсутнi дочiрнi пiдприємства, фiлiї, представництва та iншi вiдокремленi структурнi пiдроздiли. Змiни в органiзвцiйнiй структурi у 2011 роцi: продаж прав власника Дочiрнього пiдприємства "ХЛIБОЗАВОД "АГРОТОН" Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "АГРОТОН", прав власника Дочiрнього пiдприємства "МАКАРОННА ФАБРИКА "АГРОТОН" Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "АГРОТОН", прав власника Дочiрнього пiдприємства "АЙДАР-МЛИН" Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "АГРОТОН", частки в статутному капiталi Товариства з обмеженою вiдповiдальнiстю "АГРО - МАСЛОСИРОРОБНИЙ ЗАВОД".
Будь-які пропозиції щодо реорганізації з боку третіх осіб, що мали місце протягом звітного періоду, умови та результати цих пропозицій Будь - яких пропозицiй щодо реорганiзацiї з боку третiх осiб протягом звiтного року не було.
Опис обраної облікової політики (метод нарахування амортизації, метод оцінки вартості запасів, метод обліку та оцінки вартості фінансових інвестицій тощо) Облiкову полiтику на пiдприємствi визначено наказом керiвника, який розроблено на виконання вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi", нацiональних положень (Стандартiв) бухгалтерського облiку з метою забезпечення єдиних (постiйних) принципiв, методiв, процедур при вiдображеннi поточних операцiй в облiку i складаннi фiнансової звiтностi.
Ведення бухгалтерського облiку на пiдприємствi покладено на бухгалтерську службу пiдприємства на чолi з головним бухгалтером.
Застосовується План рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань i господарських операцiй пiдприємств i органiзацiй з використанням рахункiв бухгалтерського облiку клас 9. З метою забезпечення необхiдної деталiзацiї облiково - економiчної iнформацiї дозволяється головному бухгалтеру своїм розпорядженням вводити додаткову систему субрахункiв.
Технологiя обробки облiкової iнформацiї з використанням автоматизованої системи - програмне забезпечення _1С Пiдприємство - 8.2._
Данi регiстрiв облiку майна, iнших облiкових регiстрiв i додаткових довiдок вiдображаються в Головнiй книзi пiдприємства, що є пiдставою для складання фiнансової звiтностi.
Аналiтичний облiк руху товарно - матерiальних цiнностей:
- в бухгалтерiї - у вiдомостях облiку залишкiв матерiалiв в сумарному кiлькiсному вираженнi;
- на складах - в картках складського облiку в кiлькiсному вираженнi.
Податковий облiк ведеться у вiдповiдностi до законодавства України.
Перед складанням рiчної фiнансової звiтностi - проводиться iнвентаризацiя активiв i зобов'язань пiдприємства станом на 01 грудня поточного року. Крiм того, проводиться iнвентаризацiя в випадках змiни матерiально - вiдповiдальної особи та при встановленнi фактiв розкрадань. Для проведення iнвентаризацiї створюється постiйно - дiюча комiсiя.
1 раз на мiсяць здiйснюється раптова ревiзiя каси.
Межа суттєвостi при складаннi фiнансової звiтностi встановлюється в розмiрi 0,01 грн.
Тривалiсть операцiйного циклу для сiльського господарства -12 мiсяцiв.
Матерiальнi активи з термiном корисного використання (експлуатацiї) понад 1 рiк, вартiстю менше 2500,00 грн є iншими необоротними матерiальними активами.
Застосовуються при нарахуваннi амортизацiї основних засобiв методи амортизацiї та лiквiдацiйна вартiсть, узгоджена з заступником генерального директора з фiнансових питань, встановивши при цьому такi методи нарахування амортизацiї для:
- об'єктiв основних засобiв (крiм вантажних автомобiлiв вантажопiдйомнiстю понад 2 т) - прямолiнiйний спосiб;
- вантажних автомобiлiв вантажопiдйомнiстю понад 2 т)- прямолiнiйний спосiб;
- малоцiнних необоротних матерiальних активiв i бiблiотечних фондiв - у розмiрi 100% їх вартостi у першому мiсяцi використання таких об'єктiв;
- нематерiальних активiв - прямолiнiйний спосiб.
Методи оцiнки запасiв при вiдпустцi їх у виробництво, продажу або iншому вибуттi: партiйний облiк з використанням методу FIFO - при вiдпустцi запасiв у виробництво та реалiзацiї готової продукцiї.
Фiнансовi iнвестицiї непов'язаним сторонам вiдображаються на дату балансу за справедливою вартiстю.
Оцiнка ступеня завершеностi операцiї з надання послуг (виконання робiт) здiйснюється шляхом вивчення виконаної роботи, при цьому в бухгалтерському облiку доходи вiдображаються у звiтному перiодi пiдписання акта наданих послуг (виконаних робiт).
Застосовується облiк витрат на виробництво i калькуляцiю фактичної виробничої собiвартостi продукцiї згiдно Методичних рекомендацiй з планування, облiку i калькулювання собiвартостi № 132 вiд 18.05.2001 р.
Як база розподiлу загальновиробничих витрат приймаються прямi витрати на виробництво.
Для перерахунку доходiв, витрат i руху грошових коштiв середньозважений валютний курс не застосовується.
Текст аудиторського висновку АУДИТОРСЬКИЙ ВИСНОВОК
(ЗВIТ НЕЗАЛЕЖНОГО АУДИТОРА)

щодо фiнансової звiтностi
Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "Агротон"
станом на 31.12.2011 року

Аудиторський висновок адресований керiвництву, акцiонерам Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "Агротон".

1. Основнi вiдомостi про емiтента.

Повне найменування: Приватне акцiонерне товариство "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "Агротон".
Код за Єдиним державним реєстром пiдприємств та органiзацiй України - 30280120.
Скорочене найменування: ПрАТ "Агротон".
Мiсцезнаходження: 91045, м. Луганськ, квартал 50 рокiв оборони Луганська, будинок 9, тел. (0642) 34-53-79.
Свiдоцтво про державну реєстрацiю акцiонерного товариства ААБ №634612, дата реєстрацiї 11 лютого 1999 року, видане Виконавчим комiтетом Луганської мiської Ради (дата та номер останньої реєстрацiйної дiї: 09.08.2011 року №13827770019001061).
Статут ПрАТ "Агротон" у новiй редакцiї прийнято вiдповiдно до рiшення акцiонера №45 вiд 25.01.2012 року, державну реєстрацiю змiн до установчих документiв проведено Виконавчим комiтетом Луганської мiської Ради 03.02.2012 року номер запису 13821050020001061.
Основнi види дiяльностi згiдно довiдки з ЄДРПОУ:
01.11.0 - вирощування зернових та технiчних культур;
01.21.0 - розведення великої рогатої худоби;
01.41.0 - надання послуг у рослинництвi; облаштування ландшафту;
01.42.0 - надання послуг у тваринництвi;
15.61.0 - виробництво продуктiв борошномельно- круп'яної промисловостi;
15.81.0 - виробництво хлiба та хлiбобулочних виробiв.

2. Опис аудиторської перевiрки.

Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська фiрма "Восток-Аудит", що дiє на пiдставi Свiдоцтва про внесення до реєстру аудиторських фiрм та аудиторiв №4499, яке видане за рiшенням Аудиторською палатою України №244I4 вiд 22 грудня 2011 року провела аудиторську перевiрку наданої фiнансової звiтностi ПрАТ "Агротон" (далi у текстi - Товариство) станом на 31.12.2011 року у складi - балансу (форма №1), звiту про фiнансовi результати (форма №2), звiту про рух грошових коштiв (форма №3), звiту про власний капiтал (форма №4), примiток до рiчної фiнансової звiтностi (форма №5).
Пiдставою для проведення аудиту є вимоги ст.40 "Регулярна iнформацiя про емiтента" Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок" та договiр на здiйснення аудиторської перевiрки.
Перевiрка проводилася у вiдповiдностi до вимог Мiжнародних стандартiв контролю якостi, аудиту, огляду, iншого надання впевненостi та супутнiх послуг (далi - МСА), зокрема МСА 700 "Формулювання думки та надання звiту щодо фiнансової звiтностi", МСА 705 "Модифiкацiя думки у звiтi незалежного аудитора", МСА 706 "Пояснювальнi параграфи та параграфи з iнших питань у звiтi незалежного аудитора", з урахуванням Вимог до аудиторського висновку при розкриттi iнформацiї емiтентами цiнних паперiв (крiм емiтентiв облiгацiй мiсцевої позики), затвердженого рiшенням ДКЦПФР вiд 29.09.2011р., №1360, та зареєстрованим в Мiнiстерствi юстицiї України 28.11.2011р. за №1358I20096, та з урахуванням вимог Законiв України "Про аудиторську дiяльнiсть", "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi".
Аудитор використовував принцип вибiркової перевiрки iнформацiї i пiд час перевiрки брав до уваги тiльки суттєвi помилки. При проведеннi перевiрки були, деякi обмеження: ми не спостерiгали за проведенням iнвентаризацiї майна, яку було закiнчено до початку аудиту, а також обмеження часу. Для визначення розмiру суттєвостi, згiдно МСА 320 "Суттєвiсть в при плануваннi та проведеннi аудиту" ми спиралися на облiкову полiтику товариства та договiр на проведення аудиту.
При плануваннi та проведеннi аудиту був розглянутий стан внутрiшнього контролю ПрАТ "Агротон", виключно з метою визначення об'єму робiт, необхiдних для формування свого погляду про достовiрнiсть поданої фiнансової звiтностi в усiх суттєвих аспектах та її вiдповiдностi вимогам П(С)БО. Виконана робота в процесi аудиту не означає, що проведена повна перевiрка внутрiшнього контролю товариства з метою визначення усiх недолiкiв бухгалтерського облiку.
Для перевiрки представленi первиннi документи, облiковi реєстри, фiнансова звiтнiсть за 2011 рiк, установчi та реєстрацiйнi документи.
Концептуальною основою для пiдготовки фiнансової звiтностi товариства є Нацiональнi положення (стандарти) бухгалтерського облiку, iншi нормативно-правовi акти щодо ведення бухгалтерського облiку та складання фiнансової звiтностi в Українi, внутрiшнi положення товариства.
Бухгалтерський облiк на товариствi здiйснювався з урахуванням вимог Закону України "Про бухгалтерський облiк та фiнансову звiтнiсть в Українi" вiд 16.07.99р. № 996-ХIY, Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та iнших нормативних документiв, застосовувався план рахункiв бухгалтерського облiку активiв, капiталу, зобов'язань та господарських операцiй, затверджений Мiнiстерством фiнансiв України вiд 30.11.99р. № 291.
Бухгалтерський облiк товариства здiйснюється бухгалтерською службою на чолi з головним бухгалтером за журнально-ордерною системою iз застосуванням розроблених на пiдприємствi регiстрiв синтетичного та аналiтичного облiку. Бухгалтерський облiк господарських операцiй здiйснюється методом подвiйного запису згiдно з Планом рахункiв бухгалтерського облiку у вiдповiдних журналах-ордерах та аналiтичних вiдомостях. Облiк автоматизований. Статистична, фiнансова та податкова звiтнiсть складається та подається до вiдповiдних державних органiв своєчасно.
Статистична, фiнансова та податкова звiтнiсть товариства складається та подається до вiдповiдних державних органiв своєчасно. Облiкова полiтика товариства сформована на пiдставi П(С)БО.

Описання важливих аспектiв облiкової полiтики.
Згiдно наказу про облiкову полiтику визнання, оцiнку i облiк основних засобiв, iнших необоротних матерiальних активiв здiйснюється вiдповiдно до П(С)БО 7 "Основнi засоби". Матерiальнi активи з термiном корисного використання (експлуатацiї) понад одного року та вартiстю менше 2500,00 гривень вважаються iншими необоротними матерiальними активами. В звiтному перiодi встановленi наступнi методи амортизацiї:
- амортизацiя об'єктiв основних засобiв (крiм вантажних автомобiлiв вантажопiдйомнiстю понад 2 тн) нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу;
- амортизацiя, крiм вантажних автомобiлiв вантажопiдйомнiстю понад 2 тн, нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу;
- амортизацiя малоцiнних необоротних матерiальних активiв i бiблiотечних фондiв - нараховувується у розмiрi 100% їх вартостi в першому мiсяцi використання таких об'єктiв;
- амортизацiя нематерiальних активiв нараховується iз застосуванням прямолiнiйного методу.
Фiнансовi iнвестицiї непов'язаним сторонам на вiдповiдну дату балансу вiдображаються за справедливою вартiстю.
Товарно-матерiальнi цiнностi визнаються, оцiнюються i враховуються вiдповiдно до вимог П(С)БО 9 "Запаси". Застосовуються такi методи оцiнки запасiв при вiдпустцi їх у виробництво, продажу або iншому вибуттi: партiйний облiк з використання методу FIFO - при вiдпустцi запасiв у виробництво та реалiзацiї готової продукцiї.
Оцiнка ступеня завершенностi операцiї з надання послуг (виконання робiт) здiйснюється шляхом вивчення виконаної роботи, в бухгалтерському облiку доходи вiдображаються у звiтному перiодi пiдписання акта надання послуг (виконання робiт).
Облiк витрат на виробництво та калюкуляцiя фактичної виробничої собiвартостi продукцiї застосовується вiдповiдно до Методичних рекомендацiй з планування, облiку та калькулювання собiвартостi №132 вiд 18.05.2001 року.
Перелiк та склад статей калькуляцiї виробничої собiвартостi продукцiї (робiт, послуг) визначено у наказi про облiкову полiтику.

Примiтки до фiнансової звiтностi.
За даними Примiток до рiчної фiнансової звiтностi протягом 2011 року введено в експлуатацiю основних засобiв на суму 12336 тис.грн., вибуло основних засобiв за звiтний перiод на суму 4095 тис.грн. за первiсною вартiстю. Нараховано амортизацiї за рiк 8056 тис.грн. Залишок основних засобiв станом на кiнець року за первiсною вартiстю складає 49512 тис.грн., знос - 25754 тис.грн. На кiнець звiтного перiоду ступiнь зносу основних засобiв становить 52%.
Протягом 2011 року товариство здiйснило капiтальнi iнвестицiї на придбання (виготовлення) основних засобiв загальною сумою 9615 тис.грн. На кiнець року вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй товариства на капiтальне будiвництво складає 2627 тис.грн.
Станом на кiнець року на балансi товариства, враховуються довгостроковi фiнансовi iнвестицiї за методом участi в капiталi в асоцiйованi пiдприємства у сумi 8151 тис. грн.
За даними Примiток до рiчної фiнансової звiтностi на кiнець звiтного перiоду дебiторська заборгованiсть за товари роботи послуги складає 162780 тис.грн. зi строком непогашення до 12 мiсяцiв - 45344 тис.грн. Iнша поточна дебiторська заборгованiсть станом на 31.12.2011 року складає 64661 тис.грн. за строком непогашення до 12 мiсяцiв.
У кiнцi звiтного перiоду, згiдно з наказом керiвника №126 вiд 15.11.2011 року "Про проведення рiчної iнвентаризацiї" призначеною ним iнвентаризацiйною комiсiєю проведена iнвентаризацiя активiв та зобов'язань у вiдповiдностi з Iнструкцiєю про iнвентаризацiю основних засобiв, нематерiальних активiв, товарно-матерiальних цiнностей, грошових коштiв та документiв i розрахункiв, затверджених наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 11.08.97р. № 69, зi змiнами, внесеними наказами МФУ вiд 05.12.97р. № 268, вiд 26.05.2000р. № 115.

3. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу за фiнансову звiтнiсть.

Управлiнський персонал несе вiдповiдальнiсть за пiдготовку та достовiрне представлення цiєї фiнансової звiтностi у вiдповiдностi до Нацiональних положень (стандартiв) бухгалтерського облiку та вимог чинного законодавства. Вiдповiдальнiсть управлiнського персоналу охоплює: розробку, впровадження та використання внутрiшнього контролю стосовно пiдготовки та достовiрного представлення фiнансових звiтiв, якi не мiстять суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства або помилки; вибiр та застосування вiдповiдної облiкової полiтики, облiкових оцiнок, якi вiдповiдають обставинам.

4. Вiдповiдальнiсть аудитора.

Вiдповiдальнiстю аудитора є висловлення думки щодо цiєї фiнансової звiтностi на основi результатiв аудиту. Аудиторська перевiрка проведена у вiдповiдностi до вимог Закону України "Про аудиторську дiяльнiсть" та Мiжнародних стандартiв аудиту. Цi стандарти вимагають дотримання вiдповiдних етичних вимог, а також планування й виконання аудиторської перевiрки для отримання достатньої впевненостi, що фiнансова звiтнiсть не мiстить суттєвих викривлень.
Аудит передбачає виконання аудиторських процедур для отримання аудиторських доказiв щодо сум i розкриттiв у фiнансовiй звiтностi. Вибiр процедур залежить вiд судження аудитора, включаючи оцiнку ризикiв суттєвих викривлень фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства або помилки. Виконуючи оцiнку цих ризикiв, аудитор розглядає заходи внутрiшнього контролю, що стосуються складання та достовiрного подання суб'єктом господарювання фiнансової звiтностi, з метою розробки аудиторських процедур, якi вiдповiдають обставинам, а не з метою висловлення думки щодо ефективностi внутрiшнього контролю суб'єкта господарювання. Аудит включає також оцiнку вiдповiдностi облiкової полiтики що використовується, прийнятнiсть облiкових оцiнок, зроблених управлiнським персоналом, та загального подання фiнансової звiтностi облiковим принципам, якi є загальноприйнятими в Українi.
Пiд час аудиту зроблено дослiдження шляхом тестування доказiв на об'рунтування сум та iнформацiї, показаної у фiнансової звiтностi, а також оцiнку вiдповiдностi застосованих принципiв облiку нормативним вимогам щодо органiзацiї бухгалтерського облiку та звiтностi в Українi, чинним протягом перiоду перевiрки.

Ми вважаємо, що в процесi проведення аудиторської перевiрки отримано достатнi та вiдповiднi аудиторськi докази для висловлення умовно-позитивної думки.

5. Висловлення думки.

Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки.
У зв'язку з тим, що ми були призначенi аудиторами товариства пiсля 31 грудня 2011 року, ми не мали змоги спостерiгати за iнвентаризацiєю активiв та зобов'язань, яку було завершено до початку аудиту, тому не висловлюємо думку з цього приводу, до того ж ми мали обмежений час i обсяг перевiрок, але зазначенi моменти мають обмежений вплив на стан справ в цiлому i формування нашої думки.
Перевiркою встановлено, що в облiку ПрАТ "Агротон" не створено забезпечення на виплату вiдпусток працiвникам, як того вимагає П(С)БО №26 "Виплати працiвникам". Також пiд час перевiрки аудитори не змогли отримати достатнi та прийнятнi докази щодо правильностi оцiнки на дату балансу довгострокових фiнансових iнвестицiй у статутнi капiтали дочiрнiх та асоцiйованих пiдприємств, але можливий вплив зазначених зауважень на нашу думку не є суттєвим та всеохоплюючим.
Внаслiдок можливого впливу цих питань думка аудиторiв щодо фiнансової звiтностi була модифiкована.

Умовно-позитивна думка.
На нашу думку, за винятком впливу деяких обмежень, про якi йдеться у параграфi "Пiдстава для висловлення умовно-позитивної думки", фiнансова звiтнiсть вiдображає достовiрно, в усiх суттєвих аспектах фiнансовий стан Приватного акцiонерного товариства "Сiльськогосподарська виробнича фiрма "Агротон" станом на 31.12.2011 року, його фiнансовi результати i рух грошових коштiв за рiк, що закiнчився на зазначену дату, вiдповiдно до Положень (стандартiв) бухгалтерського облiку в Українi.

6. Звiт щодо вимог iнших законодавчих i нормативних актiв.

В даному параграфi ми висловлюємо думку щодо iншої додаткової iнформацiї, надання якої обумовлено вимогами Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку.

Розкриття додаткової iнформацiї у вiдповiдностi до Положення щодо пiдготовки аудиторських висновкiв, якi подаються до Державної комiсiї з цiнних паперiв та фондового ринку при розкриттi iнформацiї емiтентами та професiйними учасниками фондового ринку, затвердженого рiшенням ДКЦПФР вiд 19.12.2006р. № 1528, зареєстрованого в Мiнiстерствi юстицiї України 23.01.2007 року №53I13320.
Оцiнка статей активiв, зобов'язань, власного капiталу здiйснюється товариством вiдповiдно до принципiв, встановлених Нацiональними положеннями (стандартами) бухгалтерського облiку та облiкової полiтики товариства.
Розкриття iнформацiї за видами активiв.
За даними балансу станом на 31.12.2011 року активи товариства складають 588520 тис.грн., у тому числi:
Необоротнi активи - 35 551 тис.грн., з них:
Незавершенi капiтальнi iнвестицiї, якi вiдображенi у рядку балансу 020 на кiнець звiтного перiоду у сумi 2627 тис.грн., та включає вартiсть незавершених капiтальних iнвестицiй в будiвництво. Данi синтетичного облiку вiдповiдають даним, вiдображеним у Балансi та даним Головної книги за балансовим рахунком 15 "Капiтальнi iнвестицiї". Перевiркою встановлено додержання вимог П(С)БО 7 "Основнi засоби" при вiднесенi витрат до складу незавершених капiтальних вкладень.
Основнi засоби, якi вiдображенi в рядку балансу 031 первiсною вартiстю 49512 тис.грн. Бухгалтерський облiк основних засобiв ведеться на синтетичному рахунку 10 "Основнi засоби" за групами. Iншi необоротнi матерiальнi активи товариство облiковує на рахунку 11 "Iншi необоротнi матерiальнi активи". Аналiтичний облiк основних засобiв здiйснюється за кожною одиницею згiдно з П(С)БУ № 7 "Основнi засоби". Аналiтичний та синтетичний облiк основних засобiв тотожнi. У рядку балансу 032 (знос) вiдображена нарахована амортизацiя основних засобiв в сумi 25754 тис. грн. Амортизацiя нараховується на об'єкти основних засобiв, якi знаходяться у експлуатацiї. Метод нарахування амортизацiї протягом перiоду, що перевiряється не змiнювався. На кiнець звiтного перiоду ступiнь зносу основних засобiв становить 52 %. Облiк основних засобiв вiдеться вiдповiдно до вимог П(С)БО №7 "Основнi засоби".
Довгостроковi бiологiчнi активи, якi вiдображенi у рядку 036 за первiсною вартiстю у сумi 1015 тис.грн. Облiк бiологiчних активiв вiдеться вiдповiдно до вимог П(С)БО №30 "Бiологiчнi активи".
Довгостроковi фiнансовi iнвестицiї, якi вiдображенi у рядку 040 (довгостроковi фiнансовi iнвестицiї якi облiковуються за методом участi в капiталi iнших пiдприємств) у сумi 8151 тис.грн. Данi, котрi мiстяться у балансi станом на 31.12.2011 року, щодо довгострокових фiнансових iнвестицiй, спiвпадають з даними аналiтичного i синтетичного облiку.
Оборотнi активи - 552969 тис.грн., з них:
Запаси на суму 320316 тис.грн., у тому числi: виробничi запаси (рядок 100) на суму 13469 тис. грн., поточнi бiологiчнi активи (рядок 110) на суму 978 тис.грн., незавершене виробництво (рядок 120) на суму 84961 тис. грн., готова продукцiя (рядок 130) на суму 220878 тис. грн. за фактичною собiвартiстю, товари (рядок 140) на суму 30 тис. грн. Облiк запасiв на товариствi ведеться вiдповiдно з П(С)БО №9 "Запаси", затвердженим Наказом Мiнiстерства фiнансiв України вiд 20.10.99р. № 246. В валютi балансу станом на 31.12.2010 року запаси складають 54,4 %.
Дебiторська заборгованiсть у сумi 227441 тис.грн., у тому числi: дебiторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги в сумi 162780 тис. грн. за чистою реалiзацiйною вартiстю (рядок 160), iнша поточна дебiторська заборгованiсть 64661 тис. грн. ( рядок 210). Дебiторська заборгованiсть достовiрно визначена, її класифiкацiя, оцiнка вiдповiдають вимогам П(С)БО № 10 "Дебiторська заборгованiсть".
Залишок грошових коштiв у нацiональнiй валютi станом на 31.12.2011 року складає 366 тис. грн., у тому числi в касi - 329 тис. грн.
Iншi оборотнi активи, якi вiдображенi у рядку 250 у сумi 4846 тис.грн.
Розкриття iнформацiї за видами зобов'язань.
За даними балансу станом на 31.12.2011 року зобов'язання товариства складають 461313 тис.грн., у тому числi:
Довгостроковi зобов'язання - 373 тис.грн.:
На кiнець звiтного перiоду iншi довгостроковi зобов'язання товариства складають - 373 тис.грн. (рядок 470).
Поточнi зобов'язання - 460940 тис.грн.:
Станом на 31.12.2011 року товариство має на балансi наступнi поточнi зобов'язання: векселi виданi - 569 тис. грн (рядок 520); кредиторська заборгованiсть за товари, роботи, послуги - 276166 тис. грн. (рядок 530); поточнi зобов'язання за розрахунками з одержаних авансiв - 4 тис. грн. (рядок 540); поточнi зобов'язання за розрахунками з бюджетом - 13372 тис. грн. (рядок 550); зi страхування - 954 тис. грн. (рядок 570); з оплати працi - 1442 тис. грн. (рядок 580); iншi поточнi зобов'язання - 153761 тис. грн. (рядок 610).
Данi, котрi мiстяться у Балансi (формi №1), щодо довгострокових та поточних зобов'язань за звiтний перiод, спiвпадають з даними аналiтичного i синтетичного облiку. Зобов'язання в балансi вiдображенi у сумах погашення. Класифiкацiя та оцiнка зобов'язань вiдповiдає вимогам П(С)БО 11 "Зобов'язання".
Розкриття iнформацiї про власний капiтал.
Власний капiтал товариства станом на 31.12.2011 року складає 127207 тис.грн., у тому числi: статутний капiтал - 15800 тис. грн. (рядок 300); нерозподiлений прибуток - 111407 тис.грн. (рядок 350). За звiтний перiод власний капiтал збiльшився на 38436 тис. грн.
Згiдно зi Статутом Статутний капiтал ПрАТ "Агротон" станом на 31.12.2011 року становить 15 800 000 грн. та подiлений на 15 800 простих iменних акцiй номiнальною вартiстю 1000 грн. кожна. Статутний капiтал акцiонерним товариством сплачено повнiстю у встановленi законодавством термiни. Облiк власного капiталу в цiлому вiдповiдає вимогам П(С)БО, затверджених Мiнiстерством фiнансiв України та iншим нормативним вимогам щодо ведення бухгалтерського облiку.
Розкриття iнформацiї щодо обсягу чистого прибутку.
Дохiд визнається зi збiльшення активу або зменшенням зобов'язання, що спричиняє зрiст власного капiталу, за умови, що оцiнка доходу може бути достовiрно визначена. Дохiд в бухгалтерському облiку вiдображено в сумi справедливої вартостi активiв, що вiдповiдає вимогам П(С)БО № 15 "Дохiд". Виручка (валовий дохiд) ПрАТ "Агротон" вiд реалiзацiї продукцiї (товарiв, робiт, послуг) за 2011 рiк склала 175237 тис. грн. (форма 2, рядок 010). Податок на додану вартiсть - 29661 тис. грн. (форма 2, рядок 015). Iншi вирахування з доходу - 39 тис. грн. (форма 2, рядок 030). Iншi операцiйнi доходи товариства за 2011 рiк складають 145723 тис. грн. (форма 2 рядок 060), iншi доходи - 21900 тис. грн. (форма 2 рядок 130).
Згiдно вимог П(С)БО 16 "Витрати" витрати вiдображаються в бухгалтерському облiку одночасно зi зменшенням активiв або збiльшенням зобов'язань. Витрати товариства за звiтний перiод складають 274723 тис. грн. У складi витрат товариства у звiтному роцi вiдображено собiвартiсть реалiзованої продукцiї (товарiв, робiт, послуг) - 209083 тис. грн., адмiнiстративнi витрати - 18536 тис. грн., витрати на збут - 1788 тис. грн., iншi операцiйнi витрати товариства складають 38638 тис. грн., фiнансовi витрати - 6627 тис. грн., iншi витрати - 51 тис. грн.
За результатами звичайної дiяльностi товариства у 2011 роцi отримано чистий прибуток у розмiрi 38437 тис. грн.
Данi форм фiнансової звiтностi вiдповiдають даним бухгалтерського облiку товариства.

Розкриття iнформацiї щодо вiдповiдностi вартостi чистих активiв вимогам чинного законодавства.
Розрахунок вартостi чистих активiв ПрАТ "Агротон" виконано згiдно з Методичними рекомендацiями по визначенню розмiру чистих активiв, затвердженими рiшенням ДКЦПФР №485 вiд 17.11.2004 року, з метою контролю дотримання законодавчих вимог щодо вартостi чистих активiв господарського товариства. В результатi розрахункова вартiсть чистих активiв товариства дорiвнює розмiру власного капiталу та має значення 127207 тис. грн., тобто вартiсть чистих активiв ПрАТ "Агротон" є бiльшою за розмiр статутного фонду товариства, який складає 15800 тис. грн. Отже вимоги ч.3 ст. 155 Цивiльного кодексу України, щодо вартостi чистих активiв акцiонерного товариства, виконуються.

Розкриття iнформацiї щодо наявностi суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю.
Згiдно МСА 720 "Вiдповiдальнiсть аудитора щодо iншої iнформацiї в документах, що мiстять перевiрену аудитором фiнансову звiтнiсть" аудитор не несе вiдповiдальностi за з'ясування того, викладена iнша iнформацiя належним чином чи нi. Суттєвих невiдповiдностей мiж фiнансовою звiтнiстю, що пiдлягала аудиту, та iншою iнформацiєю, що розкривається емiтентом цiнних паперiв та подається до Комiсiї разом з фiнансовою звiтнiстю не виявлено.
На нашу думку твердження управлiнського персоналу про те, що iншi дiї, якi можуть вплинути на фiнансово-господарський стан товариства i призвести до значної змiни вартостi його цiнних паперiв (вiдповiдно до вимог, визначених частиною I статтi 41 Закону України "Про цiннi папери та фондовий ринок") не вiдбувались - наведено достовiрно.

Розкриття iнформацiї щодо виконання значних правочинiв вiдповiдно до Закону України "Про акцiонернi товариства".
Вiдповiдно до ст. 66 Роздiлу ХII, ст.70 Роздiлу ХIII Закону України "Про акцiонернi товариства" рiшенням акцiонера ТОВ "Лiвiнг", яке є єдиним акцiонером ПрАТ "Агротон" винесено рiшення №43 вiд 01.09.2011 року, щодо отримання кредиту вiд ПАТ "Український комунальний банк" у сумi 4 000 000 грн. строком до 01.10.2011 року, рiшення №43I1 вiд 28.09.2011 року - здiйснити покупку майнових прав КСП "Маяк", рiшення №44 вiд 24.10.2011 року - згода на укладання договору постачання насiння соняшника з ТОВ ТК "Урожай" на суму 7 000 000 грн.

Розкриття iнформацiї щодо стану корпоративного управлiння, у тому числi стану внутрiшнього аудиту.
Управлiння ПрАТ "Агротон" здiйснюється на засадах, визначених Статутом товариства, з урахуванням положень дiючого законодавства. В цiлому, стан корпоративного управлiння в товариствi можна визнати задовiльним.
Служби внутрiшнього аудиту в товариствi не створювалося, вiдповiдно до ст. 73-74 роздiлу ХIV закону України "Про акцiонернi товариства" перевiрку фiнансово-господарської дiяльностi товариства здiйснював ревiзор.


Розкриття iнформацiї щодо iдентифiкацiї та оцiнки аудитором ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
Отримуючи розумiння суб'єкта господарювання та його середовища включно iз внутрiшнiм контролем, аудитор розглядає, чи вказує iнша отримана iнформацiя на ризики суттєвих викривлень внаслiдок шахрайства.
Пiд час аудиту ми не виявили ризикiв суттєвого викривлення фiнансової звiтностi внаслiдок шахрайства.
Проте через властивi обмеження аудиту iснує неминучий ризик того, що деякi викривлення фiнансової звiтностi можна не виявити навiть у тому разi, якщо аудит належно спланований i виконується вiдповiдно до МСА.

7. Основнi вiдомостi про аудиторську фiрму.

Повне найменування юридичної особи вiдповiдно до установчих документiв: Товариство з обмеженою вiдповiдальнiстю "Аудиторська фiрма "Восток-Аудит" (iдентифiкацiйний код 37912458).
Номер та дата видачi Свiдоцтва про внесення до Реєстру аудиторських фiрм: №4499 видане Аудиторською палатою України 22 грудня 2011 року
Мiсцезнаходження юридичної особи: 91034, м. Луганськ, вул. Корольова, буд. 33, офiс 111 А.

8. Дата i номер договору на проведення аудиту.

Аудиторська перевiрка була проведена згiдно з умовами та порядком, визначеними в договорi № 05I03-1 вiд 05.03.2012 року.

9. Дата початку та дата закiнчення проведення аудиту.

Дата початку аудиту - 02.04.2012 року, дата завершення аудиту - 28.04.2012 року.

Директор
ТОВ "Аудиторська фiрма "Восток-Аудит"
(незалежний аудитор)
Ядикiна Лiдiя Володимирiвна,
сертифiкат аудитора серiї "А" № 004994


28.04.2012 року
Інформація про основні види продукції або послуг, що їх виробляє чи надає емітент, перспективність виробництва окремих товарів, виконання робіт та надання послуг; залежність від сезонних змін; про основні ринки збуту та основних клієнтів; основні ризики в діяльності емітента, заходи емітента щодо зменшення ризиків, захисту своєї діяльності та розширення виробництва та ринків збуту; про канали збуту й методи продажу, які використовує емітент; про джерела сировини, їх доступність та динаміку цін; інформація про особливості стану розвитку галузі виробництва, в якій здійснює діяльність емітент, рівень впровадження нових технологій, нових товарів, його положення на ринку; інформація про конкуренцію в галузі, про особливості продукції (послуг) емітента; перспективні плани розвитку емітента; кількість постачальників за основними видами сировини та матеріалів, що займають більше 10 відсотків в загальному об'ємі постачання Товариство займається такими видами дiяльностi:
- Вирощування зернових та технiчних культур,
- Надання послуг у рослинництвi,
- Розведення великої рогатої худоби.
ПрАТ Агротон є найбiльшим сiльськогосподарським виробником Схiдної України, який обробляє понад 70 тис.га рiллi, вирощує понад 4 тис. голiв великої рогатої худоби молочного напряму.
Основним видом дiяльностi в рослинництвi є вирощування, зберiгання i продаж таких сiльськогосподарських культур як озима пшениця, соняшник, кукурудза, сорго, рапс, а також вирощування кормових культур для тваринництва, а також виробництво молока.
Цi види дiяльностi є перспективними. Дiяльнiсть товариства залежить вiд сезонних змiн.
Оброблювана земля належить пайовикам, з якими укладено договори оренди на 10-15 рокiв. При обробцi землi вже понад 10 рокiв застосовується грунтозахисна мiнiмальна технологiя обробки сiльськогосподарських культур, що призводить до iстотного зниження витрат на оплату працi та паливно - мастильних матерiалiв. Для цього застосовується iмпортна високопродуктивна технiка. Технiчний парк представлений: тракторами i комбайнами фiрми Кейс - понад 80 одиниць, самохiдними обприскувачами Кейс i ПлаМар, посiвними комплексами Флексiкойл, Грейт-плейнц, культиваторами Вiл-рiч, Грейт-плейнц" , сiялками Плантер та iншою iмпортною причiпною сiльгосптехнiкою. Вiтчизнянi трактори Т-150 i МТЗ, ЮМЗ застосовуються на допомiжних роботах i в тваринництвi.
Продаж зерна та олiйного насiння соняшнику здiйснюється, як правило, з власних елеваторiв Луганської областi партiями в кiлька тисяч i десяткiв тисяч тонн наступним фiрмам: ТОВ СП Нiбулон, ТОВ Харкiв Агротрейд, ТОВ Кернел-трейд, ТОВ ТД Урожай , ТОВ Слов'янськ Олiя, ПАТ Луганськ Млин, ПАТ Луганськ Нива, ТОВ Луї Дрефус Комодiтiз України. Зерновi йдуть на експорт, соняшник на маслопереробний заводи всерединi країни. Планується продавати зерно безпосередньо на експорт, без участi трейдерiв - посередникiв.
Закупiвля добрив, засобiв захисту рослин, насiння проводиться у провiдних фiрм України в данiй галузi, якi гарантують якiсть i термiни поставки продукцiї.
Добрива закуповуються: МПП Ерiдон, ПРАТ Нефтеiмекс, Агроцентр Єврохiм Україна.
Засоби захисту рослин закуповуються: ТОВ Щедрий Лан, МПП Ерiдон, ТОВ Агросвiт, Укравiт, Агросфера, Вассма, Бiзон тех.
Насiння соняшнику, кукурудзи, сорго закуповуються: ТОВ Щедрий Лан, МПП Ерiдон, ПАТ Райз, ТОВ Агросвiт, ТОВ КВС Україна, НПФХ Маїс.
Паливно - мастильнi матерiали в основному закуповуються на Лисичанському нафтопереробному заводi АТ Лисичанськнафтопродукт, який територiально близький до орендованих земель.
Добрива, засоби захисту рослин, насiння, паливно - мастильнi матерiали доступнi, але цiни на них постiйно зростають.
Молоко реалiзується з молочних ферм комплексiв вищого i першого сорту найбiльшим молокопереробним пiдприємствам схiдної України: ТОВ МТК м. Луганськ, ТОВ Донецький мiськмолокозавод № 2 (Геркулес), ПАТ Куп'янський МТК.
Велика рогата худоба живою вагою реалiзується на Луганський i Кременчуцький м'ясокомбiнати.
Рiвень конкуренцiї незначний.
До основних ризикiв у дiяльностi пiдприємства можна вiднести:
- Луганська область розташована в зонi ризикованого землеробства,
- Непродумана державна полiтика в сферi регулювання експорту зерна.
Знизити цi ризики товариство не може.
Загальною тенденцiєю розвитку сiльського господарства України є формування крупнотоварних господарств, якi в змозi комплексно вирiшувати проблеми забезпечення виробничого процесу сучасною економiчною технiкою та усiма необхiдними товарно-матерiальними цiнностями, впроваджувати сучаснi економiчнi технологiї виробництва. Становище товариства на ринку стiйке.
Перспективнi плани: розширення оброблюваного земельного банку, збiльшення мiсткостi зерносховищ.
Кiлькiсть постачальникiв за основними видами сировини та матерiалiв, що займають бiльше 10 вiдсоткiв у загальному обсязi постачання: добрива - 8, насiння соняшнику, кукурудзи, сорго - 5, запчастини - 20,
паливно - мастильнi матерiали - 4.
Інформація про основні придбання або відчуження активів за останні п'ять років. Якщо підприємство планує будь-які значні інвестиції або придбання, пов'язані з його господарською діяльністю, їх необхідно описати, включаючи суттєві умови придбання або інвестиції, її вартість і спосіб фінансування Основнi придбання основних засобiв:
2007 - 2805359,41 грн.
2008 - 8575953,47 грн.
2009 - 2766196,87 грн.
2010 - 14292980,15 грн.
2011 - 9615007,16 грн.
Основнi вибуття основних засобiв:
2007 - 10023669,43 грн.
2008 - 7682,17 грн.
2009 - 1886975,33 грн.
2010 - 580511,13 грн.
2011 - 20145,68 грн.
Значнi iнвестицiї або придбання, пов'язанi з господарською дiяльнiстю, не плануються.
Інформація про основні засоби емітента, включаючи об'єкти оренди та будь-які значні правочини емітента щодо них; виробничі потужності та ступінь використання обладнання; спосіб утримання активів, місцезнаходження основних засобів. Екологічні питання, що можуть позначитися на використанні активів підприємства, інформація щодо планів капітального будівництва, розширення або удосконалення основних засобів, характер та причини таких планів, суми видатків, в тому числі вже зроблених, опис методу фінансування, прогнозні дати початку та закінчення діяльності та очікуване зростання виробничих потужностей після її завершення Станом на 31.12.2011 р. на балансi товариства значиться основних засобiв за первiсною вартiстю на суму 49512 тис.грн., у т.ч.
будинки та споруди - 3924 тис.грн.;
машини та обладнання - 28123 тис.грн.;
транспортнi засоби - 16508 тис.грн.;
iншi основнi засоби - 957 тис.грн.
Всi основнi засоби перебувають у власностi товариства. Орендованих основних засобiв товариство не має.
З загальної вартостi основних засобiв будинки та споруди складають 8%, машини та обладнання 64%, транспортнi засоби 28%, iншi засоби 0,3%.
Обладнання пiдприємства має ступень зносу : будинки та споруди - 36%, машини та обладнання
- 49%, транспортнi засоби - 61%, iншi засоби - 52% .
Виробничi потужностi у товариства вiдсутнi. Основнi засоби використовуються на 100%.
Переоцiнку основних засобiв у звiтному перiодi не проводили.
На використання активiв пiдприємства екологiчнi питання не впливають.
Всi основнi засоби товариства знаходяться за адресами головного офiсу та структурних пiдроздiлiв.
Капiтальне будiвництво, розширення та удосконалення основних засобiв не планується.
Інформація щодо проблем, які впливають на діяльність емітента; ступінь залежності від законодавчих або економічних обмежень На дiяльнiсть емiтента впивають погоднi умови, якi можуть бути сприятливими або нi. Вiдповiдно до погодних умов можке бути урожай чи нi, через несприятливi погоднi умови можуть наступити форс-мажорнi обставини, у зв"язку з чим частина рослин вважається загиблою або такою, що не призведе до отримання врожаю. Товариство знаходиться у значнiй залежностi вiд законодавчих та економiчних обмежень.
Інформація про факти виплати штрафних санкцій (штраф, пеня, неустойка) і компенсацій за порушення законодавства Фактiв виплати штрафних санкцiй i компенсацiй за порушення законодавства протягом звiтного року не було.
Опис обраної політики щодо фінансування діяльності емітента, достатність робочого капіталу для поточних потреб, можливі шляхи покращення ліквідності за оцінками фахівців емітента Структура капiталу станом на 31.12.2011 р. становила: власний капiтал - 22%, зобов'язання - 78%. Коефiцiєнт загальної лiквiдностi, який показує, яку частину поточних зобов'язань по розрахункам можно погасити, мобiлiзуючи всi оборотнi кошти, станом на 31.12.2011 р. становить 1,2(при орiєнтовному позитивному значеннi показника 1-2), тобто мобiлiзуючi всi оборотнi активи пiдприємство може покрити поточнi зобов'язання в повному обсязi.
Коефiцiєнт абсолютної лiквiдностi, який показує, яка частина короткострокових зобов'язань може бути погашена за рахунок коштiв на розрахунковому рахунку та iнших рахунках банку, станом на 31.12.2011 р. становить 0,0008 (при орiєнтовному позитивному значеннi показника 0,25-0,50). Це свiдчить про недостатнiсть грошових коштiв, а також про те, що значну частину активiв пiдприємства складають запаси, дебiторська заборгованiсть та необоротнi активи, що потребує додаткової уваги при визнаннi та оцiнцi статей активу балансу з метою реального контролю за їх лiквiднiстю.
Коефiцiєнт фiнансової стiйкостi показує питому вагу власного капiталу в загальнiй сумi коштiв, авансованих в його дiяльнiсть. Економiчне значення цього показника станом на 31.12.2011 р. становить 0,22(при орiєнтовному позитивному значеннi показника 0,25 - 0,50). Це свiдчить про недостатнiсть власного капiталу для забезпечення платоспроможностi пiдприємства.
Коефiцiєнт покриття зобов'язань власним капiталом розраховується, як спiввiдношення залучених та власних засобiв i становить за станом на кiнець звiтного року 3,63 (при орiєнтовному позитивному значеннi показника 0,50 - 1,0). Коефiцiєнт показує, що залученi засоби значно переважають власнi в структурi капiталу пiдприємства.
Інформація про вартість укладених, але ще не виконаних договорів (контрактів) на кінець звітного періоду (загальний підсумок) та про очікувані прибутки від виконання цих договорів Договiр з постачальником - Мале приватне пiдприємство Фiрма "Еридон". Договiр поставки вiд 14.12.2011 р. Сума: 10183095,15 грн. Очiкуванi прибутки вiд виконання договору пiдрахувати неможливо, так як засоби захисту рослин, насiння вносяться навеснi, а врожай буде отриманий наприкiнцi року.
Стратегія подальшої діяльності емітента щонайменше на рік (щодо розширення виробництва, реконструкції, поліпшення фінансового стану, опис істотних факторів, які можуть вплинути на діяльність емітента в майбутньому) Стратегiя дiяльностi товариства полягає в тому, щоб стати лiдером з виробництва сiльськогосподарської продукцiї в Українi.
Ключовi елементи стратегiї:
Полiпшення фiнансових показникiв i результатiв дiяльностi
Товариство завжди прагнуло до збiльшення фiнансової та операцiйної рентабельностi, i продовжує збiльшувати прибуток, застосовуючи no-till технологiю обробки грунту на всiх оброблюваних землях, що призведе до iстотного зниження витрат на оплату працi та паливо в порiвняннi з iншими виробниками сiльськогосподарської продукцiї в Українi.
Товариство планує i далi розширювати оброблюваний земельний банк, купуючи права на оренду землi в Луганськiй областi, особливо на територiях розташованих поруч iз зерносховищами. В середньострокових перспективах, планується розширювати свої земельнi угiддя за допомогою покупки земель i шляхом придбання компанiй, якi володiють земельними дiлянками, концентруючи свою увагу на родючих грунтах, розташованих поруч з уже наявними сiльськогосподарськими угiддями.
Збiльшення мiсткостi зерносховищ поряд з розширенням оброблюваного земельного банку.
Товариство планує подальше збiльшення мiсткостi зерносховищ шляхом придбання та споруди елеваторiв, пропорцiйно запланованому розширенню оброблюваного земельного банку. Керiвництво вважає, що забезпеченiсть сховищами дозволить знизити логiстичнi витрати.
Опис політики емітента щодо досліджень та розробок Дослiдження та розробки протягом звiтного року не проводились.
Інформація щодо судових справ, стороною в яких виступає емітент, його дочірні підприємства або його посадові особи (дата відкриття провадження у справі, сторони, зміст та розмір позовних вимог, найменування суду, в якому розглядається справа, поточний стан розгляду). У разі відсутності судових справ про це зазначається 1. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "Українська торгова група "Елiт-Експорт" - вiдповiдач. Звернення до правоохоронних органiв (вiдповiдач не знаходиться за юридмчною адресою). Стягнення боргу за договором у сумi 112670,27 грн. Слiдчим управлiнням УМВС в Миколаївськiй областi за фактом порушено кримiнальну справу, ПрАТ "Агротон" визнано цивiльнiм позивачем в кримiнальнiй справi. Заява вiд 04.05.2009 р.
Майна вiдповiдача не знайдено, вiдповiдач за адресою реєстрацiї не знаходиться. Вiрогiднiсть понесення збиткiв товариством.
2. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "Меркс-ЛВП" - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу за договором у сумi 55325,04 грн. - Господарський суд Тернопiльської областi. Рiшення суду на користь позивача
вiд 25.09.09 р. Виконавче провадження вiдкрите 20.11.2009 р. Наказ повернений виконавчою службою до стягувача. Майна вiдповiдача не знайдено, вiдповiдач за адресою реєстрацiї не знаходиться. Вiрогiднiсть понесення збиткiв товариством.
3. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "Одiсея трейд" (м. Одеса)- вiдповiдач. Позов про стягнення боргу за договором у сумi 18006,82 грн. - Господарський суд Одеської областi. Рiшення суду на користь позивача вiд 03.12.2010 р. Наказ вiд 16.12.2010 р. Направлене до виконавчої служби 24.01.2011 р. Вiрогiднiсть задоволення вимог стягувача. Вiдправлений запит про хiд виконавчого провадження i скарга на бездiяльнiсть виконавця.
4. ПрАТ "Агротон" - позивач, ФОП Борнак I.I. (м. Одеса) - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу за договором у сумi 14416,90 грн. - Господарський суд Одеської областi. В судi провадження закрите у зв'язку з лiквiдацiєю боржника. Збитки товариства у зв'язку з лiквiдацiєю боржника.
5. ПрАТ "Агротон" - позивач, ПП "Бiзнес-гранд" - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу i штрафних санкцiй за договором у сумi 249393,27 грн. - Господарський суд Черкаської областi. Рiшення суду на користь позивача вiд 15.04.2010 р. Ухвала Апеляцiйного суду вiд 24.06.2010 р. на користь стягувача.
Вiдкрито виконавче провадження 23.11.2010 р. Залишок боргу 201558,48 грн. Борги визнають, погашають.
6. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "Продмастер" - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу i штрафних санкцiй за договором у сумi 157515,84 грн. - Господарський Суд Запорiзької областi. Вiдкрите провадження по справi про банкрутство. Майна вiдповiдача не достатньо. Вiрогiднiсть понесення збиткiв товариством.
7. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "Ровекс" - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу i штрафних санкцiй за договором 121664,17 грн. - Господарський Суд Тернопiльської областi. Рiшення суду на користь позивача вiд 24.02.2010 р. Наказ вiд 16.03.2010 р. Виконавче провадження вiдкрите з червня 2010 р.
Майна вiдповiдача не знайдено, вiдповiдач за адресою реєстрацiї не знаходиться. Вiрогiднiсть понесення збиткiв товариством. Направлена скарга на бездiяльнiсть виконавця.
8. ПрАТ "Агротон" - позивач, Сталлер-Черновцi - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу за договором у сумi 175573,24 грн. - Господарський Суд Чернiвецької областi. Рiшення суду на користь позивача вiд 30.06.2010 р. Наказ вiд 13.07.2010 р. Борги визнають, добровiльно погашають. Залишок боргу складає 119573,24 грн. Направлений запит про хiд виконавчого провадження.
9. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, Дукiєва А.Н. - вiдповiдач. Позов про стягнення матерiальної i моральної шкоди, заподiяної в результатi ДТП у сумi 53366,07 грн. Краснодонський мiський суд Луганської областi. Рiшення суду про часткове задоволення позовних вимог на суму 23366,07 грн.
Сплачено.
10. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, Крекiн В.В., Крекiн О.О. - позивачi. Позов про розiрвання договорiв оренди землi - Маркiвський районний суд Луганської областi, Апеляцiйний суд Луганської областi.
Апеляцiйним судом Луганської областi вiдмiнено рiшення першої iнстанцiї i вiдмовлено в задоволеннi позовних вимог. Вiдмовлено в задоволеннi позовних вимог.
11. ПрАТ "Агротон" - позивач, ТОВ "ЮНЕКС" - вiдповiдач. Позов про стягнення боргу за договором у сумi
188331,72 грн. - Господарський Суд м.Києва. Провадження у справi закрите, позовнi вимоги задоволенi
Вiдкрите виконавче провадження в листопадi 2011 р.
12. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Луценко Є.В. - позивач. Позов про стягнення матерiальної i моральної шкоди за нанесення тiлесних ушкоджень середньої тяжкостi в результатi ДТП у сумi 59000,00 грн. - Ворошиловський районний суд м.Донецька. Згiдно рiшенню суду стягнута сума у розмiрi 4000 (чотири тисячi) грн. Сплачено в повному обсязi.
13. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Тюльпан А.Д. - позивач. Позов про стягнення заборгованостi з орендної плати, стягнення моральної шкоди у сумi 9500,00 грн. - Ленiнський районний суд м.Луганська. Згiдно рiшення суду стягнута сума у розмiрi 2687,37 грн. Сплачено в повному обсязi.
14. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Тюльпан Е.А. - позивач. Позов про стягнення заборгованостi з орендної плати, стягнення моральної шкоди у сумi 9 500,00 грн. - Ленiнський районний суд м.Луганська. Згiдно рiшенню суду стягнута сума у розмiрi 2687,37 грн. Сплачено в повному обсязi.
15. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Тюльпан Л.М. - позивач. Позов про стягнення заборгованостi з орендної плати, стягнення моральної шкоди у сумi 9500,00 грн. - Ленiнський районний суд м.Луганська. Згiдно рiшенню суду стягнута сума у розмiрi 2733,95 грн. Сплачено в повному обсязi.
16. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Лiхолєтова Є.В. - позивач. Позов про стягнення заборгованостi з орендної плати, стягнення моральної шкоди у сумi 9500,00 грн. - Ленiнський районний суд м.Луганська. Згiдно рiшенню суду стягнута сума у розмiрi 2733,95 грн. Сплачено в повному обсязi.
17. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзичнi особи Андрющенко С.В., Базiкало А.I. - позивачi. Позов про розiрвання договору оренди земельної дiлянки - Маркiвський районний суд Луганської областi. Рiшення на користь позивача.
18. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Пронiцкiй В.I. - позивач. Позов про вiдновлення на роботi, вiдшкодування моральної шкоди - Новоайдарський суд Луганської областi. Вiдмова в задоволеннi позовних вимог.
19. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Скиртач В.I. - позивач. Позов про розiрвання договору оренди земельної дiлянки - Луганський апеляцiйний суд. Рiшення на користь позивача.
20. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Єременко Є.В. - позивач. Позов про розiрвання договору оренди земельної дiлянки - Луганський апеляцiйний суд. Рiшення на користь позивача.
21. ПрАТ "Агротон" - вiдповiдач, фiзична особа Коротун Ю.I. - позивач. Позов про розiрвання договору оренди земельної дiлянки - Луганський апеляцiйний суд. Рiшення на користь позивача.
Інша інформація, яка може бути істотною для оцінки інвестором фінансового стану та результатів діяльності емітента, у тому числі, за наявності, інформацію про результати та аналіз господарювання емітента за останні три роки у формі аналітичної довідки в довільній формі Iнша iнформацiя вiдсутня.